Cursusvoor.nl home » Artikelen » Loodgieter

Loodgieter

Een loodgieter monteert, installeert en repareert leidinginstallaties, fittingen en verbindingsstukken van verwarmingssystemen, water- en afvoersystemen volgens specificaties en voorschriften.

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Loodgieter meer. In plaats daarvan kan men op een regionale opleiding in de Installatietechniek de specialisatie Loodgieter kiezen of bij een werkbedrijf in de leer gaan. Ook worden er cursussen aangeboden.

Een loodgieter heeft de volgende taken

  • Bestudeert werktekeningen, voorschriften, productinformatie en specificaties en bepaalt op basis hiervan de werkzaamheden en procedures (bijv. de aaneenschakeling van pijpinstallaties).
  • Selecteert het gereedschap en de materialen op maat en type.
  • Bepaalt en markeert de posities van leidinginstallaties, de leidingen, verbindingsstukken en bijbehorende onderdelen, bijvoorbeeld met behulp van gereedschap zoals lineaal en waterpas.
  • Meet, snijdt, verbindt en buigt pijpleidingen op maat en in de juiste hoek met behulp van verschillende technieken en hand- en elektrische gereedschappen, zoals draadsnijmachines.
  • Monteert leidinginstallaties, pijpsecties, fittingen en verbindingsstukken met behulp van materialen zoals pvc-buizen, koppelingen, klemmen, schroeven, bouten, cement, oplosmiddel en/of technieken zoals solderen en lassen.
  • Installeert leidinginstallaties, onderdelen, systemen, afsluiters en sanitair (bijv. toiletten, verwarmingssystemen, koelsystemen, geizers en watertanks) met behulp van bijv. handgereedschap en elektrisch gereedschap.
  • Onderhoudt en repareert leidinginstallaties.
  • Controleert het werk (bijv. op lekkages) en repareert en corrigeert fouten.
  • Registreert de werkzaamheden, maakt gedetailleerde werkrapporten.

Cursussen en opleidingen

Als je loodgieter wilt worden kan het zijn dat je graag met water en leidingen bezig bent. Het kan ook andere redenen hebben dat je loodgieter wilt worden, misschien zoek je puur een beroep waarmee je met je handen bezig kunt zijn, dan is de opleiding tot loodgieter zeker een goede keuze. 

Bij de opleiding voor loodgieter staan installatietechnieken centraal, zoals de centrale verwarming, de klimaatregeling en het gas. Allemaal onderdelen waar je veel vanaf moet weten als je loodgieter wilt worden. Er zijn namelijk steeds meer mensen die alles energiebesparend willen doen en beter voor het milieu willen doen, daar kun je als loodgieter een positieve invloed op uitoefenen, maar dan moet je er wel wat vanaf weten!

Cursussen en opleidingen zijn eenvoudig te vinden in onze zoekmachine via trefwoorden als:

Suggesties cursussen en opleidingen

Geen cursussen gevonden


Zoek cursussen, cursusaanbieders, cursussen of artikelen
Cursusaanbieder? Het plaatsen van cursussen is gratis dus maak snel een account aan!