Ober
Een ober neemt bestellingen op, serveert eten en drinken aan klanten, maakt rekeningen op en handelt betalingen af in eetgelegenheden (bijv. restaurants, hotels, clubs).
- Dekt tafels, bijv. met schone tafelkleden, bestek, serviesgoed en glazen.
- Verwelkomt en plaatst klanten en geeft hen de menukaart.
- Informeert klanten over dagelijkse specialiteiten, beantwoordt vragen over het menu en geeft op verzoek aanbevelingen.
- Neemt de eet- en drinkbestellingen van klanten op.
- Onthoudt of noteert bestellingen van klanten of voert deze in een computer in, geeft bestellingen door aan het keuken- en barpersoneel.
- Serveert eten en drinken aan klanten.
- Bereidt en serveert speciale gerechten aan tafel indien nodig.
- Informeert bij klanten of zij tevreden zijn, gaat adequaat om met mogelijke problemen.
- Maakt rekeningen op, geeft deze aan klanten en handelt betalingen af (contant, creditcard).
- Maakt het restaurant klaar voor speciale evenementen (bijv. bruiloften) door tafels, stoelen, glazen, etc. op de juiste manier neer te zetten.
- Ruimt de tafels af, brengt afwas naar de keuken en maakt tafels schoon.